UROLOGIE

Ce este Urologia?

Urologia este specialitatea medico-chirurgicală care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor tractului urinar feminin și masculin dar și a sistemului reproductiv al acestora din urma. Organele și structurile anatomice aflate în domeniul urologiei sunt rinichii, glandele suprarenale, uretere, vezică urinară, uretră, cât si organele reproductive masculine, : esticule, epididim, vasele deferente, veziculele seminale, prostata și penisul. 

Tracturile urinare și reproductive sunt intim legate și, de foarte multe ori, bolile unui sistem vor afecta sistemul complementar. Tulburările genitourinare reprezintă domeniul patologiei cu care urologia se ocupă, atât din punct de vedere medical, ca de exemplu în cazul infecțiilor urinare, hiperplaziei benigne de prostată (Adenomul de prostată) și tratamentului conservator al acestora, cât și cura chirurgicală a unor afecțiuni ca tumorile maligne (canceroase) renale , vezicale și prostatice, litiaza renală sau vezicală, malformații congenitale, traumatisme reno-urinare și incontinența de efort.

Medici urologie

Asist. Univ. Dr. LAȚCU Silviu-Constantin

Medic specialist Urologie

Competență Ecografia Aparatului Reno-Urinar

Contract cu CJAS

Dr. COSTICĂ Roland-Cristian

Medic specialist Urologie

Competență Ecografia Aparatului Reno-Urinar

Contract cu CJAS

Dr. NOVĂCESCU Dorin

Medic specialist Urologie

Competență Ecografia Aparatului Reno-Urinar

Contract cu CJAS

Servicii urologie

Ecografie Renală

Ecografia renală este metoda de evaluare ecografică morfologică a rinichilor și a căilor de comunicare ale acestora. Această metodă permite evaluarea și screeningul unei game variate de boli nefrologice și urologice acute și cronice, cum sunt chistele renale, tumorile renale, infecțiile urinare înalte (pielonefrită acută), abcesele renale (colecții de puroi), calculi renali (pietre)

Ecografie Vezicală

Ecografia Vezicală renală este metoda de evaluare ecografică morfologică a vezicii urinare și a căilor de comunicare ale acesteia. Această metodă permite evaluarea și screeningul unei game variate de afecțiuni vezicale acute și cronice, cum sunt chistele vezicale, tumorile vezicale, calculi vezicali etc

Ecografia Aparatului Reno-Urinar

Ecografia aparatului reno-urinar reprezintă evaluarea ecografică morfologică a rinichilor, vezicii urinare și a prostatei, precum și evaluarea retroperitoneului în cazul prezenței unor patologii ale acestei zone anatomice.

Dilatare Uretrală

Este o procedură invazivă efectuată de către medicul urolog în cazul în care pacientul o îngustare cauzată de cicatrizarea mucoasei uretrei și a corpului spongios din jur. Există un risc relativ ridicat ca trictura să recidiveze folosind această metodă, astfel încat medicul specialist poate recomanda repetarea dilatării uretrale la anumite intervale de timp.

Tușeu Rectal

Tuseul rectal este o  metodă de explorare clinică ce constă în introducerea indexului prin orificiul anal în rect, dupa obținerea relaxării aparatului sfincterian în scopul palpării pereților rectali, a mucoasei rectale și a unora din formațiunile anatomice învecinate, cum ar fi prostata. 

Sondaj vezical

Montarea sondei urinare reprezintă introducerea unei sonde prin uretră, pâna în vezica urinară, realizandu-se astfel o comunicare între vezica urinară și mediul extern. Scopul sondării poate fi explorator: recoltarea de urină pentru examene de laborator, depistarea unor modificări patologice ale uretrei sau ale vezicii urinare etc, sau terapeutic: administrarea de medicamente, golirea vezicii urinare etc.