PSIHIATRIE

Ce este Psihiatria?

Psihiatria este o ramură medicală care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul  tulburărilor psihice și comportamentale. Psihiatrul este un medic specializat în diagnosticul, tratamentul precum și în prevenția acestor suferințe psihice. Există o paletă largă de tulburări psihice. Acestea pot cuprinde tulburări anxioase, tulburarea depresivă, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres post-traumatic, tulburările de personalitate, tulburările psihotice sau cele induse de substanțe psihoactive precum și demențele sau retardul mental. Acestea pot influența aproape toate aspectele vieții unei persoane. De aceea, se recomandă vizita la un medic psihiatru din primul moment în care se observă o schimbare semnificativă a comportamentului sau a stării psihice.

Medici psihiatrie

Dr. PEAGU Ana-Constanța

Medic primar Psihiatrie

Contract cu CJAS

Dr. MILOȘ Sergiu-Paul

Medic specialist Psihiatrie

Competenta psihoterapie integrativa

Contract cu CJAS

Psih. GEORGESCU Carmen

Psiholog clinician

Contract cu CJAS

Servicii psihiatrie

Consiliere psihiatrică

Consilierea psihiatrică poate fi individuală, de grup sau familială si este reprezentată de o intervenție de scurtă durată a medicului psihiatru printr-un dialog centrat pe pacient in contextul prezent, al problemei identificate în cadrul consultației. Este un serviciu util deseori in depresii sau tulburări de anxietate dar și în alte patologii specifice. 

Psihoterapie individuală

Psihoterapia sau terapia prin “cuvinte” este o metodă de a ajuta oamenii cu diverse probleme afective, emoționale sau mintale să le facă față și ulterior, să le depășească. Scopul principal al psihoterapiei este acela de a ajuta persoana să elimine sau să controleze simptomele sau tiparele de gândire care o împiedică să funcționeze la un nivel optim. De asemenea, prin psihoterapie, persoana începe să-și conștientizeze blocajele și traumele, își poate schimba perspectiva asupra vieții și a sinelui.

Consiliere de grup

În cadrul anumitor patologii medicul psihiatru poate organiza sedințe de consiliere de grup pentru persoane ce suferă de aceeași afecțiune sau simptomatologie. În cadrul acestor sedințe de consiliere de grup pacienții pot schimba pareri și îsi pot adresa sfaturi între ei. Această terapie fiind benefică pentru pacient, acesta văzând atat propria perspectiva asupra bolii cât si perspectiva altor persoane ce suferă de aceeași afecțiune. 

Consiliere psihologică

Consilierea psihologică este un serviciu complementar și conex celui medical și se efectueaza numai la solicitarea medicului specialist. Psihologul clinician este cel care realizează sedintele de consiliere psihologică în care pacientul are ocazia de a-și cunoaște mai bine propria persoană, de a întelege mai bine afecțiunea cu care se confruntă și cu ajutorul specialistului psiholog de a găsi cea mai bună cale spre ameliorare sau vindecare. 

Evaluare psihologică

Anumite patologii, simptomatologii sau boli necesită evaluarea complexă psihologică, aceasta se realizează de catre specislistul în psihologie clinică utilizând teste și instrumente specifice. Testarea sau evaluarea psihologică este utilă atât medicului specialist care a recomandat serviciul cât si comisiei de evaluare în cazul în care pacientul necesită, de exemplu, încadrarea într-un grad de handicap.