Ce este boala cronică de rinichi?
Boala cronică de rinichi, cunoscută și sub denumirea de insuficiență renală cronică, este caracterizată de o scădere progresivă a funcției renale și/sau de o multitudine de anomalii anatomice.
Rinichiul are rolul de a filtra produșii rezultați în urma proceselor catabolice, substanțele toxice și fluidele în exces din sânge și de a le elimina prin urină.
Alte funcții importante ale rinichilor la nivelul organismului
- Secreția de eritropoetină, aceasta având rol în stimularea măduvei osoase pentru a produce eritrocite (celulele rosii sau hematii), astfel ca pacienții cu boala cronică de rinichi pot dezvolta anemie încă din stadii incipiente.
- Secretă forma activă de vitamina D cu rol în absorția calciului și fosforului seric.
- Secreția de renină, un hormon menit să regleze tensiunea arterială
Debutul bolii cronice de rinichi este unul lent, în stadii incipiente simtomatologia fiind minimă sau absentă. În majoritatea cazurilor simptomele sunt nespecifice și pot fi secundare altei patologii.
În functie de severitatea boli cronice de rinichi puteți prezenta următoarele simptome:
- greață, vărsături
- inapetență (pierderea poftei de măncare, scădere în greutate inexplicabilă)
- oboseală
- cefalee (dureri de cap)
- tulburări de somn (insomnie), somnolență
- afectarea capacitătii de concentrare, confuzie și tulburări de memorie
- prurit (mâncărimi la nivelul pielii)
- crampe musculare
- scăderea volumului urinar sau urinării nocturne frecvente
- tensiune arterială crescută, greu controlabilă
- dispnee (lipsa de aer) prin acumularea de fluid în plămân
- durere toracică
Când ar trebui să vă consulte un nefrolog?
Evaluarea de către un medic nefrolog trebuie făcută cât mai repede, urmată de controale periodice anuale, dacă prezentați semne de boală cronică de rinichi, care pot fi asociate și cu alte boli cronice.
Boala cronică de rinichi apare atunci când functia renală este afectată secundar unei boli pre-existente care produce o suferință a rinichiului.
Cele mai frecvente cauze de boala cronică de rinichi
- Diabetul zaharat tip 1 sau diabetul zaharat tip 2
- Hipertensiunea arterială
- Boala aterosclerotică (coronariană, cerebrală, periferică)
- Glomerulonefritele (inflamatia rinichiului cu afectarea glomerulului care duce la pierderea de proteine în urină apariția edemelor palpebrale și la nivelul membrelor inferioare)
- Nefropatiile tubulo-interstițiale (inflamația tubilor renali și a structurilor înconjurătoare) apar în urma unor infecții, la pacienții cu acidul uric mare, la pacienții ce consumă anumite medicamente, cel mai frecvent anti-inflamatoare (ex. Ketonal, Ibuprofen, Diclofenac, etc.) sau antibiotice( Gentamicina, Amikacină etc.)
- Boala polichistică hepato-renală
- Infecțiile sistemice – cu virusurile hepatitice, HIV, virus SARS COV2, etc.
- Adenomul de prostată, tumorile pelvine, litiaza renală – care produc obstrucții prelungite ale tractului urinar
- Refluxul vezico-ureteral
- Infectiile urinare complicate (pielonefrită) și necomplicate (cistită)
Factorii de risc pentru boala cronică de rinichi
- Diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boli cardio-vasculare, fumatul, obezitatea, istoric familial de boală cronică de rinichi, anomaliile structurale, vârsta înaintată, consumul excesiv de medicamente cu potential nefrotoxic.
Complicațiile bolii cronice de rinichi
- Anemie
- Tulburarea mineral-osoasă – pacienții prezentând un risc crescut de fracturi
- Scăderea răspunsului imun, pacienții fiind mai vulnerabili la diferite infecții
- Complicații cardio-vasculare: pericardită, edem pulmonar acut (acumularea de apă in plămân), artimii (batăi neregulate ale inimi – palpitații)
- Complicații în sarcină- risc crescut pentru mamă, dar și pentru făt. În pacientelor cu patologie renală este necesară evaluare nefrologică înainte de a se decide momentul optim al concepției.
- Hiperpotasemie – creșterea nivelului seric de potasiu, se asociază cu risc crescut de deces
- Pierderea apetitului sexual, disfuncție erectilă
Diagnosticul bolii cronice de rinichi
Pentru diagnosticarea bolii cronice de rinichi medicul tău va cere o serie de analize de sânge și urină precum: hemoleucogramă, feritină, sideremie, transferină, calciu, fosfor, iPTH, uree serică, creatinină serică, sumar de urină, proteine urinare, albuminuria SPOT/creatinină urinară.
Rata filtrării glomerurale și raportul albuminurie SPOT/creatinină urinară sunt utilizate atât în diagnosticul bolii cronice de rinichi, cât și în stadializarea acesteia. Alte investigații utile sunt:
- Ecografia abdominală (evaluarea formei și structurii renale oferind un indiciu asupra cauzei bolii cronice de rinichi)
- Tomografia computerizată – nu se face de rutină
- Biopsia renală în cazurile în care se dorește evaluarea morfologiei renale. Procedură efectuată în Clinica de Nefrologie.
Tratamentul bolii cronice de rinichi presupune încetinirea progresiei prin tratarea cauzei și a complicațiilor, sub stricta supraveghere a medicului nefrolog în colaborare cu medicul de familie.
Prevenția bolii cronice de rinichi
- Limitarea consumului de medicamente precum acetaminofenul (Paracetamol) sau antiinflamatoarelor nesteroidiene (ibuprofen, etc).
- Menținerea unui stil de viață sănătos: scădere ponderală (efort fizic – 30 min/zi, regim dietetic individualizat pentru o scădere ponderală sănatoasă), renunțarea la fumat
- Diagnosticul precoce și tratarea corectă a bolilor cronice care se pot complica cu boală cronică de rinichi în colaborare cu medicul specialist nefrolog, medicul specialist al patologiilor cronice asociate (diabetolog, cardiolog, endocrinolog, urolog, hematolog, etc.) și medicul de familie.
Prof. Univ. Dr. Ligia Petrica